بر کسی پوشیده نیست که مدیریت پول و احساسات تاثیر زیادی بر یکدیگر دارند. برای مثال احساسات شدید ما در دوست داشتن خانواده باعث میشود برای تامین مخارج و مراقبت از آن، برای کسب درآمد مناسب تلاش و کوشش کنیم. همچنین پول این توانایی را دارد که بر سلامت روان و روابط شخصی ما تأثیر بگذارد. همچنین مسائل مالی بر سطح اضطراب ما تاثیرگذار است. ما در این نوشته با هدف شناخت احساسات در مدیریت پول، مواردی را تشریح کردهایم که به شما کمک کند در مورد آینده مالی خود اعتماد به نفس بیشتر و استرس کمتری داشته باشید.
چرا احساسات در مورد پول اهمیت دارد؟
هیچ کس را نمیتوان یافت که در مورد پول کاملاً منطقی عمل کند. بسیاری از رفتارهای مالی ما از روی بیپروایی و یا هیجانات مقطعی انجام میشوند. همچنین گاهی به دلیل باورهای نادرست و عدم شایسته پنداری خود، کمتر از آنچه که واقعا نیاز داریم، خرج میکنیم. ما تصمیماتی در مورد پول میگیریم که بر وضعیت مالی ما تأثیر گذاشته و این تأثیرات متقابلاً بر احساسات و رفتارهای آینده ما تأثیر میگذارد. و این رابطه در طول زندگی همواره در جریان است. بنابراین شناخت احساسات خود در مورد پول اهمیت زیادی در مدیریت پول دارد.

مهمترین احساسات در رابطه با پول کدام اند؟
ترس، طمع ، حسادت، اضطراب و هیجان مهمترین احساسات مشاهده شده در رفتارهای مالی افراد است. بُعد احساسی وجود ما همواره در مقابل بعد منطقی ما قرار دارد و براحتی ممکن است تصمیمات ما را تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال ترس از ورشکستی در سرمایهگذاری و یا حسادت نسبت به سبک زندگی دیگر افراد جامعه، نمونههایی از احساسات افراد هستند که محرک اولیه رفتار مالی آنها میباشد. تا زمانی که از احساسات خود شناخت کافی نداشته باشیم، نمیتوانیم آنها را بهبود دهیم. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که برای شناخت احساسات و ریشهیابی آنها وقت معینی را در نظر بگیریم.
احساس اضطراب:
احساس اضطراب یکی از رایجترین و قدرتمندترین احساسات مرتبط با پول و امور مالی شخصی است. بر اساس مطالعه ملی توانایی مالی که توسط بنیاد آموزش سرمایه گذاران FINRA انجام شده است، بیش از نیمی (53٪) از آمریکاییها از فکر کردن به امور مالی شخصی خود احساس اضطراب میکنند. مثالهای زیر نمونههایی از گفتوگوهای درون ماست که به دلیل وجود احساس اضطراب، شکل میگیرد:
- من به اندازه کافی پول ندارم.
- من به اندازه کافی تلاش نکردهام که وضعیت مالیام اینچنین است.
- من زیاد پول خرج میکنم.
طمع و حسادت:
احساساتی مانند طمع و حسادت در افراد عادی جامعه و همچنین در سرمایه گذاران حرفهای ممکن است وجود داشته باشد. مقایسه کردن خود با دیگران و احساس حسادت نسبت به دیگران به سادگی میتواند رفتار پولی ما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود نوعی از خریدهای هیجانی انجام دهیم که ممکن است اصلا به آنها نیاز نداشته باشیم. همچنین احساس طمع و تمایل به بیشتر داشتن از احساساتی هستند که در میان افراد بویژه سرمایه گذاران بسیار دیده میشود.

ذهن چالش گریز:
رویارویی با مسائل مالی معمولا ذهن افراد را به چالش میکشد و ذهن به طور طبیعی از فکر کردن و در چالش بودن بیزار است. بنابراین افرادی که از پرداختن به نیازهای مالی اجتناب میکنند، معمولا به خود برچسب اهمالکاری میزنند و تصور میکنند که تنبل یا بیانضباط هستند. در صورتی که این طبیعت ذهن ماست که از چالش گریزان باشد و انواع مختلفی از مانورهای اجتنابی را به کار بگیرد. برای مثال بودجهبندی از مواردی است که ما معمولا از انجام آن خودداری میکنیم.
به ندرت پیش میآید که ما بودجهای ایجاد کنیم و به طور منظم از آن پیروی کنیم. با وجود اینکه میدانیم، این عمل به نفع ما خواهد بود اما آن را انجام نمیدهیم و یا به تعویق میاندازیم. یکی از اولین قدمها برای مدیریت پول و احساسات پیرامون آن ایجاد بودجهبندی است. بودجهبندی میتواند کمک کند تا استرس ناشی از مدیریت پول تا حد زیادی کاهش پیدا کند. یکی از مزایای وجود بودجهبندی این است که به شما یک برنامه اجرایی و یا نقشه راه میدهد. یک برنامه بودجه بندی مکتوب به شما در درک مقدار پول دریافتی و پرداختی تان کمک میکند. علاوه بر اینکه تعیین محدودیتهای خرج کردن که از بودجه بندی نشات میگیرد، تا حد زیادی از خرج کردنهای هیجانی جلوگیری میکند.
چگونه احساسات در پول را مدیریت کنیم؟
شکی نیست که همهی احساسات پولی که در این نوشته از آنها نام بردیم وجود دارند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت. احساسات همیشه هم بد نیستند. میتوان از وجود همین احساسات به نفع خود استفاده کرده و به اهداف مطلوبی رسید. برای مثال هنگام بروز حس طمع یا حسادت میتوان آنها را ریشهیابی کرده و به جای حسادت، سعی کنیم روش دستیابی به آنچه که نسبت به آن حسادت میکنیم را پیدا کنیم. یا احساس اضطراب میتواند بعنوان یک سیگنال برای خودآگاهی ما باشد. سیگنالی خود آگاهی به ما میگوید باید اقدام مناسبی انجام دهیم تا اوضاع مالی بهبود یابد. بیشتر دنیای عواطف و احساسات ما ناخودآگاه هستند. اما اگر نسبت به هدف خود آگاه باشیم و بدانیم به دنبال چه چیزی هستیم، تسلط بر عواطف و احساسات چندان سخت نخواهد بود.
نظر شما چیست؟ شما در مورد رابطه بین احساسات و مدیریت پول چه فکر میکنید؟
سایر نوشتههای مرتبط: