کسانی که سالهاست سبک زندگی مینیمال را انتخاب کرده و وسایل غیرضروری را از خانه بیرون کردهاند و در کل به زندگی مینیمالیستی روی آوردهاند، ادعا میکنند که زندگیشان به سرعت بهبود پیدا کرده، سرشان خلوت شده و وقت اضافه بیشتری دارند. همچنین اکثر آنها از اینکه انرژی بیشتر و استرس کمتری دارند و برای تمرکز روی موارد مهم زندگی فرصت بیشتری پیدا کردهاند بسیار خوشحال هستند.

شاید در نگاه اول، سبک زندگی مینیمالیستی تنها یک هدف ساده دارد و آن این است که «چیزهای کمتری داشته باش». اما با نگاهی عمیقتر، مینیمالیسم فراتر از این مورد است. در واقع سبک زندگی مینیمال ، ریشه در ارزیابی عادات و انگیزههای رفتارهای ما دارد. در این نوشته میخواهیم موارد زیر را بررسی کنیم :
- مینیمال به چه معنی است ؟
- سبک زندگی مینیمالیست چیست؟
- مثالهای از رفتارهای رایج در زندگی مینیمال
مینیمال به چه معنی است ؟
کلمه مینیمالسم (minimalism) به معنی ساده کردن و کمینهگرایی است. اولین بار در علوم هنری با کم کردن المانهای موجود در اثرهنری، از مفهوم مینیمالیسم استفاده شد. مدتها بعد در هنرهای تجسمی و حتی موسیقی مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت مینیمالیسم زمانی که در دکوراسیونهای خیلی ساده مورد استفاده قرار گرفت وارد زندگی روزمره شد.

طراحیهای معماری مینیمالیست اولین با در کشور ژاپن مورد استفاده قرار گرفت. از آنجاییکه ژاپن کشور زلزلهخیزی است، آنها سعی کردند با دکورهای ساده و کوچک از خرابیهای احتمالی در زلزله جلوگیری کنند. بنابراین میتوان گفت عامل رشد مینیمال در ژاپن، یک عامل طبیعی بوده است.

امروزه مینیمالیست مانند یک جنبش در دنیا به عنوان یک سبک زندگی شناخته میشود. در این سبک همه جنبههای زندگی مورد بررسی قرار میگیرد و ساده کردن و کم کردن همه چیز یکی از اهداف این سبک از زندگی میباشد. در ادامه به تشریح سبک زندگی مینیمال میپردازیم.
سبک زندگی مینیمالیست چیست؟
کمتر داشتن و ساده زندگی کردن از اصول سبک زندگی مینیمال یا (Minimalist Lifestyle) است و در آن خوشبختی در حالتی تعریف میشود که تعلقات کمتری به اشیا وجود داشته باشد.
در طی دهههای گذشته در آمریکا و اروپا (به عنوان زادگاه اصلی گرایشات مصرف گرایانه) دیدگاههای تازهای در رابطه با نحوه زندگی بوجود آمده است. مینیمالیست یا کمینهگرایی یک جنبش جدید در اروپا و آمریکاست که میتوان گفت در مقابل سبک زندگی مصرف گرایانه قرار دارد.
سبک زندگی مینیمال یا زندگی مینیمالیستی یک شعار اصلی دارد و آن این است که:
“کمتر، بیشتر است” یا (Less Is More). تعداد افرادی که از سبک زندگی مینیمال پیروی میکنند، قابل توجه نیستند اما همان تعداد محدود افراد، از اینکه این نوع زندگی را انتخاب کردهاند رضایت دارند.
مثالهای از رفتارهای رایج در زندگی مینیمال
۱. فروش چیزهای اضافه
فروش(یا اهدا) اسباب و وسایل اضافه میتواند یک نقطه شروع برای سبک زندگی مینیمالیسم باشد. مطابق با نتایج بررسیهای بعمل آمده، به طورمتوسط هر خانه آمریکایی دارای 300 هزار کالا (ریز و درشت) میباشد. که احتمالا در ایران هم اگر بیشتر از این مقدار نباشد کمتر نخواهد بود. این عدد، عدد بسیار بزرگی است و نشان از این دارد که چقدر از زندگی مینیمالیستی فاصله داریم.

همه این ۳۰۰هزار موردی که بابتشان پول خرج شده را میتوان به مثابه یک قلک نگاه کرد. میتوان با فروش مواردی که فقط باعث شلوغی فضای زندگی ما شدهاند، پول زیادی به دست آورد و زندگی مینیمال تری داشت.
۲. خرید کمتر
کسانی که زندگی مینیمالیستی را انتخاب کردهاند، معمولا کمتر از بقیه خرج میکنند، که البته تعجبآور نیست. چیزی که تعجبآور است، این است که این تغییر در سبک زندگی در افراد به آسانی اتفاق میافتد و بر خلاف تصور ما کار سختی نیست. زیرا وقتی افراد خود را کمتر در بند مادیات میبینند، حس آزادی بیشتری پیدا میکنند و بیشتر جذب زندگی با اقلام کمتر میشوند و طلسم مصرفگرایی را از بین میبرند.
نوشته مرتبط : راهنمای خرید مینیمالیستی

۳. تعلقات کمتر در زندگی مینیمالیستی
خیلی وقتها زمانی که در حال خرید کالایی هستیم، فقط به برچسب قیمت نگاه میکنیم. معمولا چیزی را بر میداریم که دقیقا به اندازه مقدار پولمان باشد. اما این خریدها در دراز مدت، پول و بودجه ما را ذره ذره میخورند و بسادگی تبدیل به یک هزینه بزرگ میشوند. علاوه بر هزینهای که برای خرید کالاها میکنیم، نگهداری مداوم برخی از این اقلام نیز هزینهبر خواهد بود.

برای مثال خرید کالاهای مد، فقط برای یک بازه زمانی کوتاه به چشم میآید و به تدریج «از چشم میافتد»، میشکند یا دیگر مد نیست. اما ما معمولا هزینه زیادی برای خرید آنها میکنیم و سپس انرژی بیشتری را صرف نگهداری و تحملشان خواهیم کرد.
۴. سلامت جسمی و روحی
هر تصرفی (مالکیت فیزیکی یا صاحب کالایی شدن)، اضطراب بیشتری به زندگی ما میافزاید! به این معنی که هر چقدر وسایل و دارایی بیشتری داشته باشیم، سطح اضطرابمان بالا تر خواهد بود. گزارشات آماری و مستندی وجود دارد که نشان میدهد نسل ما به عنوان پر استرسترین، خستهترین و عجولترین نسل در تمام ادوار میباشد. با یک جستجوی ساده در آمار، میتوان به این واقعیت رسید که نسل ما، بیش از هر نسل دیگری در طول تاریخ دارای مالکیت فیزیکی بوده است.

اما خبر خوب این است که سبک زندگی مینیمال میتواند به ما در بهبود سلامت ذهنیمان کمک کند. یکی از مهمترین مزایای زندگی مینیمالیست، تامین سلامت روحی است. و پرواضح است که سلامت روحی، سلامت جسمی را به همراه خواهد داشت.
نوشتههای مرتبط: