با وجود اینکه پس انداز کردن از آن کارهایی است که اکثر افراد دوست دارند آن را انجام دهند، اما برای بسیاری از ما یک رویا به نظر میرسد. زیرا با وجود اینکه تصمیم میگیریم پولهایما ن را ذخیره کنیم، اما در مقابل وسوسههای خرج کردن، تاب نمیآوریم و معمولا با افزایش درآمدمان، هزینههایمان هم افزایش مییابد. در این نوشته میخواهیم در مورد پس انداز کردن و روشهای اجرای آن به شرح زیر صحبت کنیم:
- مانیتور کردن هزینهها
- بودجه بندی کردن
- پیدا کردن راههای کاهش هزینهها
- تعیین اهداف مالی برای پس انداز کردن
- کنترل هیجانات
- استفاده از اپلیکیشن مدیریت حساب شخصی

1-مانیتور هزینهها برای پس انداز
حتما شما ضرب المثل (قطره قطره جمع گردد، وانگهی دریا شود) را شنیدهاید. این ضرب المثل در زندگی مالی اکثر ما مصداق دارد. زیرا درصد بزرگی از هزینههای ما متشکل از ریزهزینهها میباشد. به همین علت، این مهم است که هزینههای روزمره خود را تحت نظر داشته باشیم. یک عادت خوب این است که تمام هزینههای خود را در طول روز در یک گوشه یادداشت کنیم. مثلا یک دفترچه یادداشت یا یک اپلیکیشن حسابداری شخصی روی گوش موبایلمان میتواند به ما کمک کند.

2-بودجهبندی برای مخارج
بودجه بندی یکی از اساسیترین روشهایی است که با اجرای آن میتوانیم در جهت پس انداز کردن حرکت کنیم. بودجهبندی به ما کمک میکند تا هزینههای خود را اولویتبندی کرده و بدانیم که چه چیزی اولویت بالاتری برای هزینه کردن دارد. معمولا افراد مختلف هزینههایی دارند که در در دسته هزینههای ثابت آنها قرار میگیرند. موارد زیر مثالهایی از هزینههای ثابت افراد هستند که میتوان یک مقدار مشخص از بودجه به آن اختصاص داد:
- پرداخت وام
- اجاره بها
- حمل و نقل
- پرداخت بیمه خودرو
- مواد غذایی
- خدمات رفاهی
- تفریح و سرگرمی
- ورزش
- کمک به خیریه
- هدیه دادن
- مسافرت
- اینترنت و شارژ
- پوشاک
- آموزش
- هزینه درمانی

آگاهی داشتن از هزینههای ثابتمان در طول ماه به ما کمک میکند که بهتر بتوانیم در مورد پس انداز کردن تصمیم بگیریم. با آگاهی از این هزینهها باید آنها را به دو دسته هزینههای اصلی و فرعی تقسیم کنیم. هزینههای اصلی شامل مواردی است که بدون آنها زندگی مان ناقص و یا دچار کمبود میشود. برای مثال مواد غذایی، هزینه درمان و … . هزینههای فرعی شامل مواردی میشود که میتوان هزینه کردن برای آنها را به تعویق انداخت و یا از سبد هزینههای خود حذفشان کرد.
3-پیدا کردن روشهای کاهش هزینهها
راههای زیادی برای کم کردن هزینههای شما وجود دارد. با توجه به آنچه که در بالا توضیح دادیم، شما در ابتدا باید بدانید در چه مواردی هزینه میکنید. در مرحله دوم تعیین کنید که برای هر کدام چه مقدار بودجه در نظر میگیرید. حال نوبت آن است که ببینید آیا میتوانید روشی پیدا کنید که هزینههای مربوطه را کاهش دهید.

برای مثال ممکن است به جای استفاده از وسیله نقلیه شخصی از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. و یا به جای هزینه کردن برای آموزش، سعی کنید در بعضی موضوعات خاص به صورت خود آموز و با استفاده از اینترنت آن موضوع را یاد بگیرید. همچنین پیروی از سبک زندگی مینیمال میتواند به شما در کاهش هزینههایتان کمک زیادی کند.
4- تعیین اهداف مالی برای پس انداز کردن
تا زمانی که تعیین نکرده باشید، چه هدفی دارید نمیتوانید به آن برسید. برای مثال ممکن است تعیین کنیم که تا 3 ماه آینده مبلغ ده ملیون تومان پس انداز داشته باشیم. اگر دقیقا تعیین نکنیم که چه هدفی داریم احتمال پس انداز کردن ما بسیار کم خواهد بود. حتی توصیه میشود که یک حساب بانکی جداگانه برای واریز کردن مبالغ پس انداز خود افتتاح کنید. با این کار شما دسترسی خودتان را به پولهای پسانداز شده محدود میکنید و همچنین جلوی وسوسه خود را در دست زدن به پس اندازتان میگیرید.

5- کنترل هیجانات
با در دسترس بودن انواع سرویسهای خرید آنلاین، احتمال اینکه خریدهای ما هیجانی باشد بسیار زیاد است. وجود پلتفرمهای زیادی نظیر دیجی کالا، دیوار و … باعث میشود فرآیند خرید کردن به کاری بسیار آسان و لذت بخش و هیجانی تبدیل شود. در واقع در چنین شرایطی ممکن است ما به سراغ خریدهایی برویم که واقعا به آنها نیاز نداریم. هر چقدر هم در مقابل وسوسههایمان مقاومت کنیم، جایی کم خواهیم آورد. مطالعات نشان داده است که کنترل کردن خود در برابر وسوسهها مانند عضلهای است که هر قدر از آن بیشتر استفاده کنیم، خسته تر میشود.
اگر قصد خرید چیزی را داریم توصیه میشود حداقل یک روز خرید آن را به تعویق بیاندازیم. این زمان به ما فرصت میدهد که به آن خرید فکر کنیم و در نظر بگیریم که مثلا این هزینه معادل چند ساعت کار کردن ما است و یا اگر همین هزینه را در حساب پساندازمان بگذاریم چقدر به اهداف مالی خود نزدیک تر میشویم.
6-استفاده از اپلیکیشن حسابداری شخصی
مطابق با نتایج یک نظرسنجی سواد مالی که در سال ۲۰۲۰ انجام شد، حدود ۵۱.۳ درصد شرکت کنندگان قبوض ماهانه خود را به موقع پرداخت و تسویه میکنند. از میان آنها ۴۱.۷۵ درصد از اپلیکیشنهای حسابداری شخصی استفاده میکردند. استفاده از یک اپلیکیشن مدیریت مالی شخصی میتواند کمک زیادی به شما در پس انداز کردن کند. امروزه اپلیکیشنهای متنوعی برای مدیریت امور مالی وجود دارد.
اپلیکیشن مدیریت مالی نیوُ (Nivo) یکی از پرطرفدارترین اپلیکیشنهای مدیریت مالی است که کار کردن با آن بسیار راحت بوده و امکانات زیادی در اختیار شما قرار میدهد. برخی از امکانات این اپلیکیشن به شرح زیر است:
- مدیریت هزینه و درآمد
- امکان تخصیص بودجه و هدف گذاری مالی
- نمایش گزارش ماهانه بر روی نمودار
- امکان اشتراک گذاری با اعضای خانواده
- امکان دریافت خروجی اکسل
- امکان ایجاد یادآور قسط ماهانه و قبوض
- امکان ثبت و مدیریت چکها
- امکان ثبت بدهی و طلب
- قابلیت اتصال به همراه بانک
- امکان تعیین رمز عبور جهت ورود برنامه
- امکان تهیه فایل پشتیبان از اطلاعات برنامه
- ارائه نسخه تحت وب
- امکان خواندن پیامک بانکی شما
لینکهای دانلود اپلیکیشن مدیریت مالی شخصی نیوُ:
نوشته های مرتبط: