در نوشته بودجهبندی توضیح دادیم که دو نوع هزینه (ثابت و متغیر) داریم. هزینههای قبض (آب، برق، گاز و …) در دسته هزینههای ثابت ما قرار میگیرند و به طور ماهانه باید بخشی از درآمد خود را به آن اختصاص دهیم. دراین نوشته میخواهیم در مورد صرفه جویی و روشهای که میتوانیم هزینههای قبضها را کاهش داد، به ترتیب زیر صحبت کنیم:
- لباس مناسب فصل بپوشیم
- عایق بندی درب و پنجره
- نصب دما سنج
- استفاده بهینه از کولر و بخاری
- مصرف بهینه در لباسشویی
- تنظیم دمای یخچال
- عایق بندی پشت بام
- کشیدن وسایل برقی از پریز
- صرفه جویی در آشپزخانه
- انتخاب هوشمندانه منابع انرژی
١-لباس مناسب فصل بپوشیم
پوشیدن لباسهای لایه لایه و لباسهای پشمی به ما کمک میکند در زمستان گرمای بدن خود را حفظ کنیم و این مورد به صورت غیرمستقیم باعث کاهش هزینههای ناشی از گرمایش خانه میشود. همچنین در تابستان و روزهای گرم سال بهتر است زمانی که در خانه هستیم تا حد ممکن از لباسها نخی استفاده کنیم . پارچه نخی (تهیه شده از پنبه طبیعی) بدلیل داشتن منشا گیاهی به راحتی با محیط منطبق میشود. برای مثال در گرما منبسط میشود که با عبور هوا باعث خنک شدن دمای بدن و همچنین تعریق کمتر میشود.

2- عایق بندی درب و پنجره
تامین گرمایش و سرمایش خانه یکی از هزینههای اصلی مربوط به قبوض (برق و گاز) میباشد. بنابراین با صرفه جویی و رعایت نکاتی ساده میتوان تا حد زیادی هزینههای این بخش را کاهش داد. یکی از این روشها استفاده از عایق بندی مربوط به درب و پنجرهها میباشد. استفاده از پنجرههای دوجداره و یا استفاده از درزگیر روشهایی هستند که بوسیله آن میتوان از هدر رفتن گرما (در زمستان) و سرما (در تابستان) جلوگیری کرد.
استفاده از پرده در مقابل پنجرهها نیز روش موثری در کنترل انرژی است. استفاده از پرده در زمستان باعث میشود سرمای کمتری به درون وارد شود و در تابستان نیز با جلوگیری از ورود نور به درون باعث میشود انرژی مورد نیاز برای خنک کردن خانه کمتر شود.
٣-نصب دماسنج
به طور میانگین 30 درصد از هزینههای قبضها در فصل زمستان مربوط به تامین گرمای خانه میباشد. پیشنهاد میشود با نصب یک دماسنج به راحتی دمای محیط خود را تحت کنترل داشته باشید . توصیه میشود ترموستات وسایل گرمایش را در فصل زمستان بین ٢٠-١٨ درجه تنظیم کنید. این موضوع اهمیت زیادی دارد چراکه به ازای هر یک درجه بالاتر از ٢٠ درجه، ١٠% به هزینه قبض ما اضافه خواهد شد. دمای پیشنهادی برای فصل تابستان، در دمای ٢٦ درجه میباشد.

٤- استفاده بهینه از کولر و بخاری
کولر و بخاری دو وسیله پرکاربر در تامین سرما و گرمای مورد نیازمنازل مسکونی میباشند. بنابراین استفاده بهینه از این وسایل، تاثیر قابل توجهی در کاستن از هزینه قبوض ما دارد. برای مثال وقتی قصد ترک منزل را داریم، باید از خاموش بودن وسایل سرمایش و گرمایش اطمینان حاصل کنیم . حتی توصیه میشود زمانه که از اتاقی خارج میشویم، سیستم گرمایش یا سرمایش آن اتاق را خاموش کنیم.
همچنین در استفاده از دور کند یا تند وسایل سرمایشی و گرمایشی دقت داشته باشید. در بسیاری از مواقع استفاده از دور تند وسایل برقی تاثیر زیادی در میزان مصرف انرژی آنها دارد. بنابراین تا حد ممکن در استفاده بهینه از وسایل گرمازا و سرمازا دقت بعمل آورید.
٥- صرفه جویی در لباسشویی
برخی از ماشینهای لباس شویی این قابلیت را دارند که دمای ورودی آب را تغییر داده و معمولا در سه حالت سر، گرم و نیمه گرم قابل انتخاب میباشد. استفاده از آب سرد در هنگام شستن لباسها (چه به صورت دستی و چه با کاشین لباس شویی) باعث صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی در طول سال میگردد.

همچنین اطمینان حاصل کنید تنها در صورتی لباسشویی را روشن میکنید که از حداکثر ظرفیت آن استفاده شود. برای مثال توصیه میشود که در طول هفته لباسها را در یک سبد مخصوص گذاشته و در آخر هفته با یکبار روشن کردن ماشین لباس شویی تمامی لباسها را بشویید. این عمل علاوه بر اینکه باعث میشود استفاده از ماشین لباس شویی در حالت بهینه مصرف انرژی باشد، باعث طول عمر ماشین لباس شویی نیز خواهد شد.
٦- تنظیم دمای یخچال
یخچال یکی از وسیلههایی است که همیشه روشن است. بنابراین توصیه میشود در قدم اول در هنگام خرید یخچال به برچسب مصرف انرژی آن دقت داشته باشید. بعد از خرید همواره از سالم بودن درب و لایه لاستیکی آن از نظر عدم وجود عیب و ایراد اطمینان حاصل نمایید. معیوب بودن درب یخچال باعث عبور هوای سرد درون یخچال به بیرون میشود که باعث افزایش مصرف آن میشود.

با توجه به اینکه دمای استاندارد داخل یخچال معمولا ٥-٤ درجه سانتی گراد و دمای یخچال در حالت فریزر معمولا (15-) تا (18-) درجه است، در قرار داشتن دمای یخچال خود در این بازه دمایی اطمینان حاصل کنید.
٧- پشتبام را عایق کنید.
عایق بودن سقف خانه شما تاثیر زیادی در مصرف انرژی مورد نیاز برای سرمایش و گرمایش خانهتان دارد. بویژه در زمانی که شما در طبقه آخر یک آپارتمان سکونت داشته باشید، بدلیل اینکه سقف خانه شما در تماس مستقیم با محیط بیرونی میباشد، رعایت اصول عایق سازی، اهمیت زیادی دارد. استفاده از مواد عایق بندی نظیر پشم شیشه و پشم سنگ از مواد رایج در عایق بندی گرمایی و حتی صوتی در ساختمان میباشد. (اطلاعات بیشتر)

٨- کشیدن وسایل برقی از پریز برق
شاید برایتان جالب باشد که شارژر گوشی همراهتان حتی در زمانی که گوشی به آن متصل نیست انرژی الکتریکی مصرف میکند؟! به طور میانگین ١٠% هزینه برق مصرفی شما مربوط به وسایلی الکتریکی است که در حالت آماده به کار (standby) هستند. بنابراین تا حد اممکن از وسایلی که به صورت پیوسته به مصرف انرژی الکتریکی نیاز ندارند را از پریز برق بکشید.

٩- صرفه جویی در آشپزخانه
آشپزخانه هر خانه بخشی است که وسایل برقی متعددی در آن وجود دارد . بنابراین با رعایت چند نکته در آشپزخانه میتوان مصرف انرژی الکتریکی و همچنین مصرف گاز شهری را تا حد زیادی کاهش داد. برای مثال به جای استفاده از ماکرویو جهت آب کردن مواد منجمد میتوان از دمای محیط جهت آب کردن آن ماده غذایی استفاده کرد. همچنین اگر از اجاق گاز جهت پخت و پز استفاده میکنید، استفاده از درب قابلمه میتواند باعث کاهش زمان مورد نیاز پخت غذا و درنتیجه کاهش میزان مصرف انرژی شود.
١٠- انتخاب هوشمندانه وسایل برقی
شکی نیست که تعداد وسایل برقی موجود در اطراف ما، مقدار قابل توجهی از هزینه قبضهای ما را تشکیل میدهند. بنابراین انتخاب هوشمندانه وسایل برقی در هزینه قبضهای ما تاثیر زیادی دارد. برای مثال به جای استفاده از لامپهای رشتهای قدیمی، استفاده از لامپهای هالوژن و یا لامپهای کم مصرف و سازگار با محیط زیست، علاوه بر طول عمر بالاتر، میتواند میزان مصرف انرژی را تا حد زیادی کاهش دهد. بنابراین در هنگام خرید سایر وسایلی برقی خانه همواره باید به میزان مصرف انرژی آنان توجه داشته باشیم.

سایر نوشتهها:
2 پاسخ
Some remarkable pictures. Fantastic colours. http://avtozapiski.ru/?p=44650