مانند هر چیز دیگری در زندگی، رابطه شما با پول عمدتاً توسط شخصیت شما مشخص میشود. اما آیا به نحوه رفتار خود در رابطه با امور مالی و اینکه چگونه این رفتار بر روی درآمد شما تأثیر میگذارد فکر کرده اید؟شناخت تیپ شخصیت پولی شما اولین قدم است و به شما کمک میکند تا رویکرد خود را برای خرج کردن، پس انداز و سرمایه گذاری شکل دهید.

پنج تیپ شخصیت پولی:
ویژگیهای شخصیتی در مورد پول را میتوان به گروههای خاصی طبقه بندی کرد. این موضوع به روشهای مختلفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و در این نوشته شما با انواع تیپ شخصیت پولی آشنا خواهید شد. در ادامه بیشتر در مورد هر کدام توضیح میدهیم:
- ولخرجها
- پس انداز کنندگان
- خرید کنندهها
- همیشه بدهکاران
- سرمایه گذاران

تیپ شخصیت پولی ولخرج:
ولخرجها عاشق ماشینهای زیبا، وسایل جدید و لباسهای برند ومعروف هستند. افراد با تیپ شخصیتی «ولخرج» معمولاً خریداران مقرون به صرفه نیستند. آنها مطابق با مد روز هستند و همیشه به دنبال چیزهایی هستند که زرق و برق بیشتری دارد. برای مثال این افراد اغلب تمایل دارند جدیدترین و بهترین تلفن همراه، بزرگترین تلویزیون 4K و خانه ای زیبا و مجلل را داشته باشند. این افراد هیچگاه به اولویت بندی نیازهای خود توجه نمیکنند. همچنین بیشتر به حسهای لحظه ای خود توجه دارند و برای اینکه حس خوب حاصل از خرید کالای لوکس را داشته باشند، به راحتی پول خود را خرج میکنند.

تیپ شخصیت پولی پساندازگر:
پس انداز کنندگان دقیقا برعکس ولخرجها هستند. این افراد هنگام خروج از اتاق چراغها را خاموش میکنند، در یخچال را سریع میبندند تا سرما هدر نرود و فقط در صورت لزوم و نیاز اقدام به خرید میکنند.

آنها معمولاً هیچ بدهی ندارند و قبضهای خود را هم به موقع میپردازند. پس انداز کنندگان ذاتا محافظه کار هستند و با سرمایه گذاری خود ریسک بزرگی نمیکنند. این افراد زیاد اهل ریسک کردن و به خطر انداختن موقعیت پولی خود نیستند. همواره حساب کتاب میکنند که مبادا مقداری که پس انداز کرده اند ، به خطر بیافتد.
تیپ شخصیت پولی خریدکننده:
خریداران اغلب از خرج کردن پول رضایت عاطفی زیادی پیدا میکنند. آنها نمیتوانند در برابر خرج کردن مقاومت کنند، حتی اگر برای خرید اقلامیباشد که به آنها نیاز ندارند.

آنها معمولاً از اعتیاد خود به خرید کردن آگاه هستند و حتی نگران بدهیهایی هستند که ناشی از این رفتار آنهاست. آنها به هر نحوی به دنبال خریدکردن هستند و وقتی خرید کردن را انجام میدهند خوشحال میشوند.
تیپ شخصیت پولی بدهکار:
بدهکاران عموماً بیش از درآمد خود خرج میکنند و عمیقاً در بدهی هستند در حالی که فکر زیادی برای سرمایه گذاری و حفظ پول خود نمیکنند. این دسته از تیپ شخصیت پولی در مورد اینکه چگونه خرج میکنند برنامه ریزی مشخصی ندارند.
تیپ شخصیت پولی سرمایه گذار:
سرمایه گذاران از پول و نحوه کارکرد آن آگاه هستند. آنها شرایط مالی خود را درک میکنند و سعی میکنند پول خود را در کاری یا گردشی بگذارند که منجر به افزایش آن شود.
صرف نظر از وضعیت مالی فعلیشان، سرمایهگذاران تمایل دارند به دنبال روشی باشند که سرمایهگذاریهایی انجام دهند که بتوانند تمام هزینههایشان را با خیال راحت و هوشمندانه پرداخت کنند. اقدامات این دسته از شخصیت پولی با تصمیم گیریهای دقیق انجام میشود. سرمایه گذاریهای آنها همواره با پذیرش مقدار مشخصی از ریسک حساب شده و در راستای هدفی معین است.
نقاط اشتراک تیپهای شخصیت پولی:
ویژگیهای شخصیتی پولی همیشه برای همه یکسان نیستند و ممکن است افراد در مدیریت امور مالی خود دارای ویژگیهایی از چند تیپ شخصیتی پولی داشته باشند. مثلا ممکن است افرادی وجود داشته باشند که به راحتی پول خرج میکنند(تیپ شخصیتی خرج کننده)، از بدهی نمیترسند و اغلب هنگام سرمایه گذاری ریسکهای بزرگی میکنند(تیپ شخصیتی سرمایه گذار). بنابراین نمیتوان یک فرد را کاملا از یک نوع تیپ شخصیت پولی دانست.
برای مثال تیپ شخصیت پولی سرمایه گذار و پس اندازگر ممکن است در ویژگیهای شخصیتی در مدیریت پول خانوار با هم نقاط اشتراک داشته باشند. همچنین تیپهای خریدکننده و ولخرج معمولاً عادتهای مشابهی دارند، اما ولخرجها معمولاً نگران بدهی نیستند و مانند خریداران ممکن است زمان بیشتری را صرف پرسه زدن در بازار برای خرید کنند.
ایجاد تغییر در شخصیت پولی:
هنگامی که مشخص کردید کدام یک از این تیپهای شخصیتی شما را بیشتر توصیف میکند و به نحوه برخورد با پول فکر میکنید، وقت آن است که ببینید چه کاری میتوانید انجام دهید که تغییر مثبت ایجاد کنید تا از آنچه دارید بیشترین بهره را ببرید. ایجاد تغییرات کوچک اغلب میتواند نتایج بزرگی به همراه داشته باشد.
اگر خرجکننده هستید :
کمی کمتر خرید کنید، کمی بیشتر پس انداز کنید!!! اگر عاشق خرج کردن هستید، احتمالاً به انجام آن ادامه خواهید داد. اما باید به دنبال ارزش بلندمدت باشید و نه فقط رضایت کوتاه مدت. قبل از اینکه چیزی گران قیمت یا مد روز بخرید، از خود بپرسید که این خرید در یک سال چقدر برای شما ارزش خواهد داشت. اگر پاسخ «نه زیاد» است، از خرید آن بگذرید. به این ترتیب میتوانید سعی کنید هزینههای خود را به چیزهایی که واقعاً استفاده میکنید محدود کنید.
اگر پس اندازگر هستید:
از اصل اعتدال و میانه روی استفاده کنید. بن فرانکلین (از بنیانگذاران آمریکا) زمانی اصل «اعتدال در همه امور» را توصیه کرده است. برای یک پس انداز، استفاده از این اصل توصیه بسیار خوبی است.یعنی برای مثال اجازه ندهید همه بخشهای سرگرم کننده زندگی را به بهانه صرفه جویی در چند سکه از دست بدهید. زندگی زیباییهای زیادی دارد که بسیاری از آنها با اندکی مدیریت در خرج کردن بدست خواهد آمد.
اگر تیپ شخصیت پولی خریدار دارید:
پولی که ندارید را خرج نکنید. یک گام مهم برای خریداران این است که کنترل تراکنشهای اعتباری خود را در دست بگیرند. قبل از خرج کردن فکر کنید، به خصوص اگر برای خرید به کارت اعتباری نیاز دارید.
سعی کنید تلاش خود را روی پس انداز پولی که دارید متمرکز کنید. دلیل وهدف پس انداز را بدانید. همچنین روشهای مدیریت مالی شخصی را بیاموزید. یک اپلیکیشن مدیریت مالی میتواند به شما در این مسیر کمک زیادی بکند. دلیل خرج کردن را پیدا کنید. اگر خرج کردن کاری است که برای جبران کمبود در سایر بخشهای زندگیتان انجام میدهید، به فکر اصلاح آن جنبه از زندگی تان باشید.
اگر تیپ شخصیتی بدهکار دارید:
برای امور مالی خود برنامه ریزی و شروع به سرمایه گذاری کنید. اگر تیپ شخصیتی بدهکار دارید، باید به امور مالی خود نظم بدهید و برنامه ای برای شروع سرمایه گذاری تنظیم کنید.
ممکن است به تنهایی نتوانید این کار را انجام دهید، گرفتن کمک از افراد با تجربه در زمینه سرمایه گذاری میتواند به شما کمک زیادی کند. همچنین در ابتدا باید عادتهای پولی خود را بشناسید. برای مثال بدانید خرجهای ثابت شما در طول روز و ماه و سال چه مواردی هستند. استفاده از یک اپلیکیشن مدیریت مالی شخصی میتواند کمک زیادی در شناخت عادتهای پولی به شما بکند.
اگر تیپ شخصیتی سرمایه گذار دارید:
تیپ شخصیتی سرمایه گذار یک تیپ سالم بحساب میآید. بنابراین همین روند را ادامه دهید. از نظر مالی، شما عالی هستید! به انجام کاری که انجام میدهید ادامه دهید و به آموزشهای خود در زمینه سرمایه گذاری موثر تر اهیمت بیشتری بدهید.
در این نوشته انواع تیپ شخصیت پولی را بررسی کردیم. تیپهای شخصیتی اصلی شامل ولخرجها، پس اندازکنندگان، خرید کنندهها، همیشه بدهکاران و سرمایه گذاران هستند که به تفصیل در مورد هر کدام صحبت کردیم. امیدواریم این نوشته برای شما مفید بوده باشد.
نوشته مرتبط:
چگونه استقلال مالی داشته باشیم؟
لطفا نظرات خود را در مورد انواع تیپهای شخصیتی با ما در میان بگذارید.
منبع +