گسترش روز افزون تکنولوژی موجب تغییرات چشمگیری در کسب و کارهای بانکی شده است. تکنولوژی مالی(Fin Tech) با توسعه فناوری اطلاعات به یک بخش جدایی ناپذیر از صنعت بانکداری تبدیل شده است. بعد از بحران مالی 2007 – 2008 سرمایهگذاری در فینتک چندین برابر افزایش پیدا کرد. گروهی معتقدند فینتکها یک تهدید برای بانکداری سنتی هستند و برخی دیگر معتقدند فینتک ها چالشی هستند که میتوان آنها را به فرصت تبدیل نمود. در این مقاله ضمن تحلیل کارکرد فینتک ها به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا بانکداری سنتی و فینتکها رقیب هستند یا میتوانند با همکاری یکدیگر رشد کنند

فینتک چیست و چه خدماتی را ارائه میدهد؟
فینتک اسم مرتبط با شرکتهایی است که از تکنولوژی نوآورانه مدرن برای ارائه خدمات مالی استفاده میکنند. در واقع فینتکها، خدمات مالی را کارآمد میکنند. در حال خاصر خدماتی مانند: انتقال پول، تخصیص چک با گوشی هوشمند و مدیریت سرمایهگذاری بدون کمک شخص دیگر و غیره را ارئه میدهند.

اهداف فینتک
از اهداف مهم فینتکها تحول در صنعت مالی و بانکداری با رعایت 3 اصل مهم است:
1- کاهش هزینهها
2- شکستن محدودیتهای زمانی و جغرافیایی
3- توانایی هوشمند در ارزیابی ریسک و خطر
مشتریان فینتک چه کسانی هستند؟
مشتریان فینتک، کسب و کارها و بیزینسهای کوچک هستند که نمیخواهند برای فعالیتهای مالی خود هزینه زیادی بپردازند، و سرعت برایشان مهم است. برای بیزینسهای B2B نیز بسیار کاربردی است.
مزیت فینتک بر بانکداری سنتی
سیستم بانکداری سنتی حتی آنهایی که با فینتکها در ارتباط هستند، هزینه یا کامزد بالاتری نسبت به فینتکهای مستقل از بانک دریافت میکنند. پرداخت بینالمللی که در بانکداری سنتی هزینه بالایی دارد، با هزینه بسیار ناچیزی انجام میشود. ضمن اینکه انتقال پول با سیستم بانکداری سنتی با زمان زیادی نیز همراه بود، اما در حال حاصر فرایند انتقال در چند ثانیه انجام میگیرد و نیازی به فرایندهای بانکی زمان بر و هزینه بر نیست.
فینتکها رقیب بانکداری سنتی محسوب میشوند یا شریک بانکها؟
فینتکها را میتوان به دو گروه تفسیم کرد:
- شرکت فینتک ارائه دهنده خدمات مکمل با خدمات بانکداری( برای مثال ارئه تکنولوژیهایی برای استفاده بانک به منظور ارائه خدمات مالی)
- شرکتهای فینتک ارائه دهنده خدماتی که درگذشته تحت پوشش بانکها بودهاند. ( برای مثال پرداختها)
با این طبقهبندی فینتک و بانک را هم میتوان رقیب پنداشت و هم شریک. توسعه فینتک برتوسعه کسب و کار بانکداری تاثیر روز افزونی دارد. از طرف دیگر، کارشناسان مالی معتقدند که شرکتهای خدمات مالی سنتی( شامل بانک، شرکتهای بیمه و شرکتهای مدیریت دارایی) با ریسک و ورشکستگی مواجه هستند. بنابراین برای بانکها بیش از پیش مهم است که از طریق همکاری با فینتکها خود را به روز نگه دارند. در حالی که زمانی به فینتکها به چشم تهدیدی قدرتمند نگاه میشد، اکنون بزرگترین سازمانهای بانکداری سنتی، آنها را به چشم همکارانی بالقوه میبینند که میتوانند پردازش سریع، فرهنگ ابداعی و تخصص تکنولوژیک را با خود به همراه داشته باشند.
نتیجهگیری پایانی
در اقتصاد مدرن، صنعت خدمات مالی یک مشارکت کننده کلیدی در محصولات داخلی کشورمیباشد. فینتک به بخش جدایی ناپذیرصنعت بانکداری تبدیل شده است و با توسعه فینتکها بانکداری سنتی با ریزش چشمگیری مواجه بوده است. بانکها با همکاری با فینتکها میتوانند بسیاری از خدمات خود را توسعه و افزایش دهند.
منبع:
مقاله بانکداری و فینتک: چالش یا فرصت؟/ میثم قاسم نژاد، محمد حسین قلیزاده