ایزاک نیوتون در اوایل دهه 1720، در سهامی به نام south sea company سرمایهگذاری کرد. شش ماه بعد از دوبرابر شدن قیمت سهام، نیوتون سهامش را فروخت. بعد از فروختن سهام دراین باره جمله معروفی از او نقل شده که میگوید:” من میتوانم حرکت ستارگان را محاسبه کنم، اما دیوانگی مردم را خیر.” اما این تازه شروع ماجرا بود.

دوستانش همچنان سهامشان را نگه داشتند و در حال سود بودند. نیوتون نتوانست مقاومت کند و تحت تاثیر اطرافیان خود که او را به خاطر فروش سهامش سرزنش میکردند، تمام دارایی خود را فروخت و مجدد سهام را با سه برا بر قیمتی که دفعه پیشین خریده بود خریداری کرد. چند ماه پس از ورود مجدد او به بورس، قیمت سهام شرکت به شدت پایین آمد و نیوتون تمام سرمایه خود را از دست داد.
زیان نیوتون به پول قرن بیست و یکم به میلیونها دلار میرسد. وقتی نابغهای مانند نیوتون اشتباه میکند و ثروتش را به خطر میاندازد، پس اینکه بقیه نیز مرتکب چنین اشتباهی شوند چندان عجیب نیست! پس از گذشت چند قرن هنوز هم اشتباه نیوتون بین سرمایهگذاران تکرار میشود.
چرا نیوتون اشتباهی را مرتکب شد که منجر به میلیونها ضرر شد؟
ماجرای نیوتون یکی مهمترین درسهای رفتار مالی است که هر سرمایهگذار باید آن را یاد بگیرد. نیوتون یک سرمایهگذار هوشمند نبود، زیرا اجازه داد احساساتش به جای او تصمیم بگیرند. همانطور که گراهام گفته است: مشکل اصلی یک سرمایهگذار و حتی بدترین دشمن او خودش است.
تلههای پیش روی سرمایهگذاران که امثال نیوتون را گرفتار میکند
تله بدبینها
این معمولا چرخهای است که از آن به عنوان “سیکل حباب” یاد میشود. خط قرمز، روند قیمتهای سهام و خط چین، ارزش ذاتی را نشان میدهد که برپایه میانگین بلند مدت پتانسیل افتصادی شرکتها قابل محاسبه است. در ابتدای فاز صعودی بازار، قیمتها کمتر از ارزش سهام هستند، پس سرمایهگذاران هوشمند شروع به خرید میکنند و با افزایش خرید، قیمت سهام رشد میکند. در اینجا بدبینهایی که معتقدند رشد قیمتها بی پایه و اساس است فریب میخورند.
در مرحله بعدی، با ورود سرمایهداران بزرگ و جلب شدن توجهها به بورس، روند صعودی شتاب بیشتری میگیرد. با ورود عامه مردم به بورس این توهم شکل میگیرد که این رونق بازار همیشگی است.
تله خوشبینها
در اوج خوشبینی مردم، ناگهان قیمتها نزول میکنند. در اینجا احساس قالب فعالان بازار حس انکار است؛ که این افت موقتی است و زود تمام میشود. پس از یک دوره افت دوباره بازگشت شکل میگیرد و این آغاز تله خوشبینها است که فکر میکنند بازار به وضع عادی باز گشته در حالی که چنین نیست. قیمتها دوباره افت میکنند و این بار همه میخواهند که فقط بفروشند. و در این مرحله بازار وارد فاز ناامیدی مطلق میشود.
درسهایی که سرمایهگذاران باید از اشتباه نیوتون بگیرند
فقط به این دلیل که دوستان یا همکارانتان در سهامی سرمایهگذاری کردهاند به معنی نیست که سهام خوبی است. قیمتها پس از یک دوره رشد هیجانی، به همان جایی بر میگردند که متناسب با ارزش بنیادین سهام بوده نه عواطف سرمایهگذار.
قبل از خرید هر سهام تحقیق کنید و از یک مشاوره حرفهای کمک بگیرید.
هر سهامی که قیمت آن صعود پیدا میکند، به این معنی نیست که فرصت مناسب برای خرید آن است. گاهی برخی سهامها قبل از سقوط عملکرد خوبی دارند. قیمت سهام همیشه کیفیت آن شرکت را نشان نمیدهد.
نیوتون چون نتوانست با اشتباه خود کنار بیاید و همهی اطرافیانش را از صحبت در باره موضوع سهام منع کرد. دلسرد نشوید وبه جای پاک کردن صورت مسئله از اشتباهات خود درس بگیرید.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/08/even-geniuses-make-bad-investors/615592/